ISTRA

| |

Miljenica mnogih…

Neposredno pred početak turističke sezone 2011., ova turistički najrazvijenija regija Hrvatske s najvećim brojem posjeta dobila je dva međunarodno značajna priznanja. National geographic ju je, ističući 40 plavih zastava na njenim plažama, bogatu ponudu te idilične srednjovjekovne gradiće u unutrašnjosti, preporučio kao jednu od top 10 destinacija za ljetovanje u 2011. Časopis Lonley planet uvrstio je pak rt Kamenjak u deset najskrovitijih plaža Mediterana. Istra ne može razočarati…
31 lokacija  zaštićene prirode
Kao  najveći jadranski poluotok površene 2820 km2 , Istra ima čak 31 lokaciju zaštićene prirode (šest park šuma, devet zaštićenih dijelova krajolika, pet botaničkih, jedan zoološki, tri geomorfološka i jedan geološki spomenik prirode te dva spomenika parkovne arhitekture)
Nacionalni park Brijuni otočni je arhipelag specifičnog ekosustava, krajolika i prošlosti, a danas je elitna je turistička destinacija.
Park prirode Učka je 1401 m visoka planina sa zaštićenim krajolikom Vela draga.
Jama Baredine kod Poreča je geomorfološki spomenik prirode, špilja s 300 m uređenih staza kroz galerije siga i živi špiljski svijet.
Motovunska šuma je posebni rezervat šumske vegetacije i bogato nalazište tartufa – gljiva koji rastu pod zemljom, a u gastronomiji im se pripisuje afrodizijačko djelovanje.
…a u prirodi je avantura
Cijela je Istra isprepletena biciklističkim stazama. Ucrtano ih je 60 na 2600 km poljskih, šumskih i asfaltiranih cesta, prolaze nepristupačnim planinama (Ćićarija), obalom ( uz rt Kamenjak) te oko gradova (Poreč, Vrsar, Rovinj). U unutrašnjosti su brojne pješačke rekraeativne staze, a najatraktivnija ona uz zaštićeni krajolik Pazinsku jamu, opisanu od slavnog Julesa Verna, koja je samo jedna od 1500 istarskih jama u kojima možete špiljariti.
U okolici Buzeta te na Učki i Ćićariji tijekom cijele godine postoji mogućnost sportskog penjanja paraglidinga i zmajarenja
Golf teren na Brijunima sagrađen je početkom stoljeća i zbog svog jedinstvenog smještaja u srcu nacionalnog parka jedan je od najpoželjnijih u golf svijetu. Istra je u svijetu vrhunskog sporta poznata i po ATP turniru Umag, a orjentiranost sportskom turizmu dokazuju i s 430 zemljanih terena pogodnih za cjelogodišnju igru.
…i naravno…  tartufi i malvazija
Motovunska šuma i cijela unutrašnjost Istre skrivaju neočekivano blago: istarski tartuf. Gljiva je to koja raste do 30 cm ispod zemlje i traži se pomoću pasa tragača. Kruna je tipične mediteranske kuhinje s puno ribe, morskih plodova, začina maslinovog ulja i naravno, najboljeg vina. Autohtona malvazija u toj je priči neizostavna.

Članak objavio Đuro&Đuro on 21:23. Oznake , . Možete pratiti svaki odgovor na komentare putem RSS 2.0. Ostavite svoj komentar, vaše mišljenje nam je važno

0 komentari for "ISTRA"

Ostavite komentar