DALMACIJA - REGIJA ŠIBENIK

| |

Centar noćnog života

Ako ste mladi i trebate adrenalin svih 24 sata vašeg odmora, Šibenik i okolica vas neće iznevjeriti. Osobito Vodice koje već godinama slove kao jedno od najživljih mjesta na Jadranu s velikim brojem mladih i noćnim životom svih sedam dana u tjednu. Najveći su klubovi: Aurora Primošten, Porat Pirovac, Inside i Cohiba Šibenik te Exit, Hacienda i Opium Vodice.

...i cjelodnevne aktivnosti

Davno je Šibenčanin Faust Vrančić izumio prvi funkcionalni padobran, a ako ste i vi zainteresirani za doživljaj letenja, nikako ne propustite bungee jumping s 40 metara visokog Šineskog mosta na samo nekoliko kilometara od centra grada. Okušajte se i u paintballu, ronjenju, izletima u nacionalne parkove Kornati i Krka...

Kraljevski gradovi kraljevske arhitekture

Šibenik je kraljevski grad. Splet njegovih  uskih kamenih ulica pod budnim je okom četiriju gradskih utvrda koje čuvaju tajne skrivenih prolaza i dvorišta. Katedrala sv. Jakova izdvaja se iz te zatvorene cjeline, i to ne samo ljepotom nego i genijalnošću svoje konstrukcije zbog koje se našla i na listi UNESCO-a. Sagrađena je isključivo od kamena, bez vezivne žbuke i drvenih konstruktivnih elemenata. Osim onih u gradu, u okolici se nalazi 11 srednjovjekovnih utvrda, a izdvaja se ona u Kninu (10 st.), prijestolnici kralja Zvonimira.

Otoci

Šibenski se arhipelag, poput zadarskog, sastoji od stotina otoka. Uz avanturistima neizostavne Kornate, valja obići i Murter, Zlarin i Krapanj. Murter je poznat po uređenim plažama (Slanica, Čigrađa, Luke, Zdrače, Plitka Vala, Kosirina...), a do njega se na izlet može i cestovno jer je mostom spojen s kopnom. Otok Zlarin poznat je koraljarstvu, a Krapanj po spužvarstvu. Upravo se tu najbolje mogu doživjeti ti stari zanati i kupiti izvorni i vrijedni suveniri. U franjevačkom samostanu na Krapnju postoji i zbirka spužava, koralja, amfora i antiknog posuđa.

Podjeli s prijateljima

Članak objavio Đuro&Đuro on 16:24. Oznake , . Možete pratiti svaki odgovor na komentare putem RSS 2.0. Ostavite svoj komentar, vaše mišljenje nam je važno

0 komentari for "DALMACIJA - REGIJA ŠIBENIK"

Ostavite komentar