DALMACIJA - REGIJA ZADAR

| |

Zadar - stoljetna prijestolnica Dalmacije
Od 7. pa sve do kraja 19. st. Zadar je kulturno i političko središte Dalmacije. Forum (1.st.pr.Kr.), crkva sv. Donata (9.st) te srednjovjekovne gradske zidine s kopnenim vratima (16 st)  samo su dio prebogate arhitektonske baštine, najizravnijeg dokaza važnosti grada i njegove burne prošlosti. Ta tisućljetna vizura ipak se stalno mijenja. Na rivi u staroj jezgri postavljene su prije nekoliko godina dvije jedinstvene umjetničke instalacije, dokaz suvremene ingenioznosti Zadrana. To su: Morske orgulje (sustav cijevi u koje udaraju valovi i proizvode zvuk) te Pozdrav Suncu ( veliki krug od staklenih ploča s instaliranim solarnim modulima koji reflektiraju sunčevu svjetlost).

...u okruženju robinzonske osame

Zadarski je arhipelag s preko 300 otoka i otočića pravi raj za nautičare i ljubitelje otočkog avanturizma. Posebice Kornati, skupina od 89 nenastanjenih otoka koji su zbog svoje posebnosti proglašeni nacionalnim parkom. U kopnenom zaleđu grada na planini Velebit nalazi se nacionalni park Paklenica s najvećom  hrvatskom stijenom Anića kuk. Na rijeci Zrmanji organizira se rafting.

Kaplja mora, zrno sol...i najbolja zabava

Otok Pag nalazi se zapadno od Zadra i s kopnom je povezan mostom. Ogoljeni krajolici, na stotine bazena soli i stada ovaca njegov su tipičan krajolik. No ako paški sir, ta svjetski poznata delicija, nije motivacija koja će vas dovesti na Pag, možda to može biti plaža Zrće u Novalji - jedna od najpoznatijih destinacija noćnog života i zabave na Mediteranu.

...a uz najbolju zabavu dolazi najbolja kapljica

Kažu da su ga pili i Napoleon, i Casanova, i Hitchock... Danas ga piju mnogi, a nastao je upravo u Zadru. To je  Marschino, liker čiju su recepturu baziranu na dalmatinskoj višnji maraski u 16. st. razvili ovdašnji dominikanci. Pa tko voli...

No možda je ono najljepše ipak more i sunce

Zadarska je rivijera poznata po velikom broju pješčanih plaža. Samo nekoliko kilometara od Zadra nalazi se Nin, gradić star koliko i Zadar. Uže gradsko središte okružuje 8 kilometara pješčanih plaža s pogledom na Velebit (Kraljičina plaža, Ždrijac, Prodorica, Zaton Holiday Resort s Plavom zastavom i Bilotinjak). Tu je također i plaža s ljekovitim blatom.

Povezani članci :




Podjeli s prijateljima

Članak objavio Đuro&Đuro on 19:24. Oznake , . Možete pratiti svaki odgovor na komentare putem RSS 2.0. Ostavite svoj komentar, vaše mišljenje nam je važno

0 komentari for "DALMACIJA - REGIJA ZADAR"

Ostavite komentar