DALMACIJA - REGIJA SPLIT

| |

"NAJLIPŠI GRAD NA SVITU"

Ako pitate njegove vrlo temperamentne stanovnike, dileme nema, Split to doista je. Grad izrastao iz palače-ljetnikovca cara Dioklecijana (sagrađena početkom 4.st., na UNESCO-voj listi baštine) danas je središte Dalmacije u svakom pogledu. Doživjeti atmosferu pazara, popiti kavu na rivi, popeti se na Marjan ili zaigrati picigin ("najsplitskiji sport") na plaži Bačvice znači upoznati mentalitet Splita...njegovu najpoznatiju atrakciju.

AVANTURA U GRADU GUSARA

Smješten na ušću rijeke Cetine u more, okružen strmim liticama, gradić Omiš u srednjem je vijeku bio noćna mora trgovačkim brodovima. Rijeku Cetinu i strme litice koje ju okružuju, gusari su iskoristili kao savršenu bazu za svoj plijen, a vi ih možete iskoristiti za odmor prepun adrenalina uz slobodno penjanje ili paragliding s litica, rafting Cetinom ili uzbudljivu biciklističku rutu njenim kanjonom...i gusare naravno.

SVJETIONIK U POLJU LAVANDE

Stari Grci kolonizirali su otok Hvar u 4.st.pr.Kr i nazvali ga  Pharos (grč. svjetionik). O njihovu prvom naselju na mjestu gdje je danas Starigrad svjedeoči Starigradsko polje (ager) izvorna starogrčka katastarska podjela zemlje uvrštena na UNESCO-vu listu baštine, a to možda zaslužuju i polja lavande, prepoznatljivog otočnog proizvoda. Hvar je otok kamenih gradova, bogate povijesti i pučke kulture, ali i elitna destinacija.

OAZA NA PUČINI

Otok Vis 45 je km udaljen od kopna i svjetski ga mediji svrstavaju u najpoželjnije destinacije za avanturistički turizam u osami. Njegovih 4000 stanovnika pružaju vrsnu uslugu malobrojnim turistima željnima netaknute prirode i skrovitih mjesta. Otkad su ga Grci kolonizirali, Vis je bio važno mjesto, a zbog izoliranosti u vrijeme Jugoslavije, bio je velika nepristupačna vojarna. Kilometri podzemnih tunela (uključujući ratnu bolnicu i tunele za ratne brodove), uzbudljivi su svjedoci tog vremena.


Podjeli s prijateljima

Članak objavio Đuro&Đuro on 20:38. Oznake , . Možete pratiti svaki odgovor na komentare putem RSS 2.0. Ostavite svoj komentar, vaše mišljenje nam je važno

0 komentari for "DALMACIJA - REGIJA SPLIT"

Ostavite komentar