DALMACIJA - REGIJA DUBROVNIK

| |

Impresivna povijest


Razvijajući kopnenu i pomorsku trgovinu uz pomoć diplomacije, Dubrovnik je tijekom pet stoljeća postojanja stvorio malu i savršeno uređenu državicu. Materijalno i duhovno nasljeđe koje su ostavili nastalo je na idealima nenametljivosti i očuvanja vlastite slobode i autonomije. Nakon ulaska Francuza u grad 1806., general Marmont bio je zaprepašten naprednošću grada usred "zaostale Dalmacije". Gradska je jezgra po zaštitom UNESCO-a. Gradske jezgre obližnjih: Korčule, Stona i Cavtata također vrijedi posjetiti. Ljubitelji povijesti na more i sunce u Dubrovniku će zasigurno zaboraviti.

...usred mediteranske idile


Izvan krutih zidina Dubrovnika nalaze se ljetnikovci dubrovačke vlastele s vrtovima, najstariji perivoj na ovim prostorima s mnoštvom egzotičnog bilja - Arboretum Trsteno (16.st), Konavle s gradom Cavtatom i još desetci lokacija zaštićene prirode. Idealan okoliš za ugodnu šetnju ili vožnju biciklom. Nešto dalje od Dubrovnika je delta rijeke Neretve, ihtiološko-ornitološki rezervat jedinstvena krajolika te bogatih nasada voća i povrća, a osobito mandarina. 

Komin vs Rogotin


Kada ne rade na poljima mandarina, mladi se u dolini Neretve pripremaju za Maraton lađa. Ovdašnji su stanovnici 1998. odlučili održati u tradicionalnim lađama od Metkovića do ušća Neretve u Pločama (22.5 km). Lađe imaju posade od 12 ljudi, a na pola puta posada se može osvježiti s najviše 6 članova. Posada i gledatelja svake je godine sve više, a dva glavna rivala, Komin i Rogotin, najviše iščekuju međusobni obračun. Utrka se održava u drugu subotu osmog mjeseca. 




Podjeli s prijateljima

Članak objavio Đuro&Đuro on 01:05. Oznake , . Možete pratiti svaki odgovor na komentare putem RSS 2.0. Ostavite svoj komentar, vaše mišljenje nam je važno

0 komentari for "DALMACIJA - REGIJA DUBROVNIK"

Ostavite komentar